Eén bron voor alles over flow. Bekijk onze Bibliotheek pagina hier

De eerste stap naar Flow

Blogs

Om flow te creëren is het als eerste belangrijk om exact te weten wat flow is...

Flow wordt vaak geassocieerd met de termen piek prestatie en piek ervaring. Hoewel dit verschillende concepten zijn, komen ze wel vaak tegelijkertijd voor. Flow is echter niet het gevolg van een piek prestatie, zoals winnen. En tevens is winnen niet altijd een gevolg van flow, je kunt namelijk winnen zonder dat je optimaal gepresteerd hebt.



Door de nuances van de flowervaring goed te begrijpen, kunnen we onze flowervaring voor onszelf definiëren en labelen. Pas dan zijn we in staat om ons lichaam en brein goede herkenningspunten te geven naar flow. We zijn dan in staat om een onderscheid te maken tussen prestaties waarin we flow ervoeren en succesvol waren. En tussen prestaties waarin we ook succesvol waren, maar die, of geforceerd aanvoelde of waarin we wel een goed gevoel ervoeren, maar niet gefocust waren.



Flow valt naar anderen lastig met woorden te omschrijven, het is een persoonlijke ervaring. Net zoals het lastig is om de kleur groen, of de smaak zoet voor iemand anders te beschrijven. Ook de kleur groen en de smaak zoet dien je te ervaren. Zodra je het ervaren hebt, weet je wat het is. En we hebben allemaal weleens flow ervaren. Hieronder volgen een aantal beschrijvingen van sporters. Hoewel het verschillende beschrijvingen zijn in verschillende contexten, zijn er wel degelijk overeenkomsten.



Dafne Schippers, o.a. wereldkampioen op de 200 meter zegt erover:  "Je hebt het gevoel alsof je bijna vliegt, het is zo'n soort ontspanning wat je hebt op dat moment. Het voelt alsof je mega grote passen maakt, het voelen dat je ernaar toe loopt, voelt alsof je heel veel macht hebt. Het voelt alsof je in een soort van waas zit, je hoort niets, je ziet niks, een soort van slow-motion wat je voelt. Het gebeurt, en het voelt als een vertraging, terwijl je dan juist op je aller hardst loopt. De eerste keer dat ik dat ervaarde, over dat vliegen en dat gevoel dat je in een soort van waas zit, en dat dat het goede gevoel is, was heel mooi. Ik finishte en het eerste wat ik tegen Bart zei was, nah, dit kan niet goed zijn, het voelde als een soort van vertraging en voelde heel raar. Maar Bart zei: Je hebt een dikke PR gelopen. En ik zei, dat kan helemaal niet, dat is onzin. Maar daarna heb ik het nog een paar keer ervaren en toen wist ik van ok, als ik dit heb, is dat het goede gevoel. Dus als ik in een soort van waas, flow zit, dan loop ik hard."


Topvoetballer Dirk Kuyt zegt over de kampioenswedstrijd met Feyenoord tegen Heracles: ''Ik heb de hele wedstrijd in flow gezeten. Mijn vertrouwen was ongekend hoog en het voelde alsof ik onverslaanbaar was. Alles ging die wedstrijd automatisch. Bij de kopbal die ik scoorde, was het echt zien en doen, en kwam er geen bewust denken aan te pas. Op intuïtie maakte ik de loopactie en kopte ik de bal binnen. Ik voelde de energie door mijn lijf stromen. Het leek soms wel alsof ik buiten mijn lichaam trad en mezelf zag spelen. Het was een onvergetelijke ervaring en wedstrijd."


En Kobe Bryant, 5 keer NBA kampioen en een van de beste basketballers aller tijden zegt erover: “Wanneer je in de zone bent, heb je dat extreme vertrouwen dat elk schot richting de basket erin gaat. Het is niet een kwestie van, gaat deze bal erin?, de bal gaat er gewoon in... Alles gaat in een vertraging. Je hebt een enorm zelfvertrouwen. Als dat gebeurt, richt je dan niet op wat er gebeurd, want in een split-second kan je er weer uit zijn... Blijf in het moment, en laat je door niets en niemand uit je ritme halen. Als je in de zone zit, blijf daar zo lang mogelijk. En denk niet na over je omgeving, wat er gebeurd met het publiek of je team. Blijf als het waren opgesloten zitten in het moment".  


Dit zijn drie verschillende beschrijvingen van de flowervaring, gegeven door 's werelds beste professionals in hun vak. Alle drie de beschrijvingen zijn uniek, maar hebben ook een aantal overeenkomsten. In alle vakgebieden bestaan er duizenden unieke beschrijvingen van flowervaringen.




Ontmoet Hazel Findlay

Case Study

Ontmoet Hazel Findlay, een professioneel klimster en mental coach.

Ontmoet ook anderen

vind jouw flow

Ontvang 7 essentiële lessen in je inbox. Geniet vandaag nog van dezelfde training als wereldkampioenen.

Misschien heb je iets soortgelijks gevoeld (zij het in mindere intensiteit) terwijl je naar muziek luisterde en danste, of terwijl je gewoon opging in een gesprek met een vriend. Wanneer je vervolgens deze momenten probeert na te bootsen, kan het echter moeilijk zijn om flow te vinden. Of is het lastig om een duidelijke beschrijving van je ervaring te geven.



Velen beamen het gevoel dat onze handelingen "vloeien" en dat er op dat moment even niets anders bestond. Maar wanneer we het bewust proberen te grijpen, verdwijnt het, en worden onze herinneringen van deze ervaring warrig.

Veel voorkomende beschrijvingen zijn: het gevoel alsof 'de tijd vertraagde', alsof 'de wereld om je heen even niet bestond', alsof 'ik getuige was van een buitenlichamelijke ervaring', of dat 'het zelfvertrouwen ongekend hoog was'.


Flow kan zo ongrijpbaar of verbazingwekkend lijken, dat vaak de natuurlijke reactie is om het gewoon over te laten waaien en verder te gaan met meer tastbare en concrete zaken. Een poging om deze ervaring te snappen laten we liggen en labelen de ervaring voor onszelf als: 'het was toeval', 'geluk' of als, 'zoiets kun je niet beïnvloeden, het overkomt je'. Toch is dit een grote gemiste kans. Door beter te begrijpen wat de flowervaring is, zijn we namelijk in staat om ons lichaam en brein goede herkenningspunten te geven naar flow. Waardoor we in de toekomst vaker en intenser flow kunnen ervaren.




“We forget the things too soon that we thought we would never forget”. - Joan Didion

De eerste stap naar flow ligt in de eigen ervaring. Ervaring uit de eerste hand is wat iemand nodig heeft om de echte waarde en schoonheid van deze flowmomenten te begrijpen. Niettemin zijn er talloze blogs en wetenschappelijke artikelen over flow, die wij graag met jou willen delen.

Als organisatie willen wij de kennis en praktische skills naar flow voor iedereen beschikbaar maken, zodat iedereen kan leren hoe hij flow in zijn of haar leven kan integreren. Als je interesse hebt en meer wilt weten over het creëren van flow. Bekijk dan onze gratis overzicht en introductiecursus naar flow.



Ons team van flow deskundigen heeft zijn leven gewijd aan het begrijpen en overbrengen van flow skills bij anderen in diverse contexten. Wij bieden zowel een-op-een coaching als online cursussen, die de laatste bevinden over flow bevatten.

Word lid van onze community en word ook een Flow Seeker.



Think less, be more.

Introductie in Flow

jouw Flow reis

1
Flow App
- Vind jouw Flow -
Leer online de nieuwste inzichten en flow skills die je helpen flow te vinden in je activiteiten.
Introductie cursus
2
Flow
Master
Ontdek jouw individuele voorkeuren naar flow en benut jouw volledige potentieel.
Leer alles over flow
3
Master Coach
in Flow
Leer op systematische wijze flow te creëren bij jezelf, anderen en in teams.
Word een Master Coach